17 - 19. septembra 2020. 17 - 19. septembra 2020.

17 - 19. septembra 2020.

Međunarodni sajam turizma i ekologije

17 - 19. septembra 2020.

Međunarodni sajam turizma i ekologije

 

 

LIST 2020

Poziv za učešće LIST 2020

 18. Međunarodni sajam turizma i ekologije "LIST" 

17 - 19. septembar 2020.

 

 

 

Takmičenja

Regionalno takmičenje turističko-ugostiteljskih škola „ONI DOLAZE“

 

 

Miss FBiH

Izbor Miss Federacije Bosne i Hercegovine za Miss svijeta

 

 

Festival hrane i pića

Festival hrane i pića "Bosanska sofra"

 

 

Privreda

Susret privrednika iz oblasti turizma i ekologije

 

 

Zvijezda turizma

Dodjela priznanja Zvijezda turizma za 2019. godinu u pet kategorija

ODRŽANA PREZENTACIJA SAJMA ''LIST'' – LUKAVAC 2020.

U Privrednoj/gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu održana Prezentacija Sajma turizma i ekologije LIST – Lukavac 2020.

U uvodnom obraćanju Potpredsjednika Privredne komore FBiH, dr.sc. Marka Šantića prisutni su upoznati sa razlozima podrške Sajmu LIST od strane Privredne/gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine. Privredna komora FBiH je, prema riječima Potpredsjednika Marka Šantića, u jednom velikom projektu promocije bh. proizvoda, ponude i usluge u čitavoj BiH, prepoznala i ovaj 18. Lukavački sajam turizma i ekologije. „BiH je jedna mikro destinacija koja ima velike perspektive za tu privrednu granu i naša komora je to prepoznala, te smo ovaj sajam stavili u naš kalendar sajmova, podupiremo ga ne samo finansijski, nego i u stručnom dijelu”, kazao je ovom prilikom gospodin Šantić.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK, gospodin Edin Buševac, u svom obraćanju istakao je značaj razvoja turizma u oživljavanju privrede TK, kao i podršku koju Sajam LIST ima od Vlade Tuzlanskog kantona. Kako je kazao ministar, Vlada TK prepoznala je značaj Sajma turizma i ekologije LIST te dugi niz godina učestvuje u njegovoj realizaciji.

O saradnji Turističke zajednice Tuzlanskog kantona i Sajma LIST govorio je gospodin Miralem Mešković, voditelj ureda Turističke zajednice TK.

Općinski načelnik dr.sc. Edin Delić govorio je o značaju Sajma LIST za Općinu Lukavac, Tuzlanski kanton ali i širi region, kao i o ulaganju Općine u realizaciju Sajma. Načelnik Općine Lukavac dr.sc. Edin Delić, između ostalog, kazao je da je Lukavac sredina sa možda najvećim problemima u državi, ali sa najvećim razvojnim šansama. “Sajam turizma i ekologije je na neki način manifestacija putem koje mi nastojimo riješiti i ono što nas najviše mori, a to su u prvom redu nezdrava okolina i zagađenje koja su i dalje prisutna u Lukavcu, a sa druge strane delegiramo Lukavac kao sredinu u kojoj se itekako mogu ostvariti pomaci u oblasti turizma.“ Dodao je da Lukavac ima povoljan geografski položaj i razvijene turističke kapacitete, te da je veliki broj onih koji ga posjećuju, posebno onih koji se okupljaju poslovno ili na različitim kongresnim aktivnostima. “Nije malo sredstava koliko mi izdvojimo da se ova manifestacija održi i mislim da se ta sredstva višestruko vraćaju u direktnim i indirektnim koristima lokalnoj zajednici. Naše je opredjeljenje da sajam za svoje ‘punoljetstvo’ pomjeri granice u svakom segmentu, posjećenosti, broju izlagača i sadržaja i slično”, dodao je Općinski načelnik dr.sc. Edin Delić.

Organizatori jedne od najznačajnijih turističkih manifestacija u Bosni i Hercegovini, Međunarodnog sajma turizma i ekologije – LIST Lukavac, koji će se naredne godine u maju održati 18. put, očekuju da će taj sajam premašiti prethodni po broju izlagača, zemalja učesnica, pratećih manifestacija i posjetilaca.

U fokusu ovog sajma su i dalje, uz mnoštvo sadržaja, poslovni susreti i povezivanje izlagača i drugih učesnika, kao i prezentacija njihovih ponuda, proizvoda i usluga.

Predsjednik Organizacionog odbora Sajma LIST gospodin Aziz Čačković kazao je da je Lukavački sajam mjesto i prilika da se prezentuju turistički potencijali, kako Općine Lukavac i Tuzlanskog kantona, tako i BiH, ali i šireg regiona. “Trodnevne aktivnosti sajma su vrlo dinamične i raznovrsne. Pored klasičnog sajamskog dijela ponude i potražnje u oblasti turizma i ekologije, posvetili smo se i stručnom edukativnom dijelu. Već 17 godina u okviru sajma se održava tradicionalno takmičenje turističko ugostiteljskih škola koje svake godine okupi po desetak škola iz regiona, a znamo da je ugostiteljstvo temelj dobrog i uspješnog turizma. Pored toga različitim stručnim panelima i predavanjima nastojimo prenijeti pozitivne primjere u razvoju turizma, a kao jedan od glavnih sadržaja sajma je festival hrane i pića kao odraz tradicije našeg naroda i kvalitetne kuhinje. Tu je i zabavni karakter sajma, otvoreni koncerti popularnih zvijezda itd.”, izjavio je gospodin Čačković.

Gospodin Aziz Čačković podsjetio je da je prošle godine utemeljena nagrada “Zvijezda turizma BiH” sa čime će se nastaviti i naredne godine, tako da se i u tom pravcu ovom sajmu i turizmu u BiH daje jedna nova dimenzija.

Nakon Prezentacije Sajma LIST uslijedila je prezentacija vina i hrane sa područja Tuzlanskog kantona.

https://www.youtube.com/watch?v=1fsycDoUZZk

Novosti

Sajam turizma i ekologije

Sajam turizma i ekologije "LIST - Lukavac" sredinom septembra

More details
Sajam

Sajam "LIST - Lukavac" u gradskom parku u centru grada

More details
OBAVIJEST O NOVOM TERMINU ODRŽAVANJA SAJMA LIST

OBAVIJEST O NOVOM TERMINU ODRŽAVANJA SAJMA LIST

More details
IZBOR MISS FBIH U SKLOPU 18. SAJMA ''LIST''

IZBOR MISS FBIH U SKLOPU 18. SAJMA ''LIST''

More details

Kontaktirajte nas

Lukavački sajam
Sprečanska 1, 75300 Lukavac
Bosna i Hercegovina
Tel.:  +387 35 574 700
Fax:   +387 35 574 700
Mob.: +387 61 721 561
e-mail: lukavacki_sajam@yahoo.de

Preuzimanje

Prijavni materijali
Prijavni materijal BIH - KM
Prijavni materijal INO - EUR
Application form - EUR

Festival hrane i pića
Prijava za učešće

Kotlićijada
Prijava za učešće
Sponzorstvo

Regionalno takmičenje
Turističko-ugostiteljskih škola

Poziv za učešće
Prijava za učešće
Propozicije takmičenja

Partner

  

© 2020 Lukavački sajam. Sva prava zadržava.